dimarts, 24 d’abril del 2018

Inici del curs La diversitat Botànica a Catalunya


La setmana passada va començar el curs La diversitat botànica a Catalunya organitzat per l'Equip de Recerca Botànica i l'Escola de Muntanya del Centre Excursionista de Catalunya.

El curs té com a finalitat estudiar la flora de tres llocs diferents per tenir una idea de la diversitat botànica que hi ha a Catalunya. Està dividit en tres blocs que es desenvoluparan en tres mesos diferents: abril, maig i juny. El mes d’abril el tema del curs s’ha centrat en el cap de Creus (l'Alt Empordà), el més de maig tractarà sobre les Muntanyes de Prades (el Baix Camp) i el mes de juny en Prat de Cadí (la Baixa Cerdanya). 


La punta del Cap de Creus amb l'illa s'Encalladora.
Un indret amb terreny abrupte i rocós on hi viu una flora particular i única.
[Foto: © Valentí González]

El 19 d'abril es va fer una sessió teòrica a l'aula del CEC del carrer Sant Pere Més Alt en la que es va presentar el curs, es va fer una introducció general del tema principal del curs i es va parlar sobre la vegetació i la flora litoral del cap de Creus.

El diumenge 22 d'abril es va fer la sortida de treball de camp a la península del Cap de Creus que complementava la sessió teòrica del dijous. Al matí, vam fer un recorregut per la punta del Cap de Creus on vam poder observar la vegetació que es fa en aquests ambients tan particulars on s'hi fa una flora única i exclusiva d'aquest territori. A la tarda ens vam apropar fins a la cala Jugadora, orientada cap el sud i més arrecerada de la tramuntana, on vam poder gaudir d'un paisatge litoral, dominat en gran part per les màquies on destacaven els càdecs que adquirien formes de tota mena, des de formes nanes arrapades a terra com a adaptació a les ventades fins a exemplars de port arbori amb més de cinc metres d'alçada. 



Els cursetistes escoltant l'explicació de Josep Nuet, instructor
del curs. La mar en calma, per l'absència de tramuntana,
ens va permetre estudiar la flora que viu a prop de l'aigua.
[Foto: © Valentí González]



Dos moments en els que el grup recorria diferents llocs de
la punta del Cap de Creus observant les plantes que hi vivien.
[Foto: © Josep Nuet (a dalt) i Valentí González (a baix)]



El temps va ser molt bo, amb un cel serè encara que no acabava de fer net, una temperatura agradable i un vent suau de component sud que ens va permetre treballar sense cap problema. 

Molt a prop de la punta del Cap de Creus es troba la cala Jugadora,
per on passa el camí que connecta Cadaqués amb el far.
[Foto: © Valentí González]

Stachys brachyclada és una de les plantes més rares
que viuen al cap de Creus i que vam tenir la sort
de veure en plena floració [Foto: © Josep Nuet]

En aquest primer bloc del curs van participar 12 cursetistes.

Durant el mes de maig es desenvoluparà el segon bloc dedicat a les Muntanyes de Prades i durant el juny s'estudiarà la flora de Prat de Cadí. Les inscripcions per aquests blocs encara es mantenen obertes i es poden fer a través del web del Centre Excursionista de Catalunya, des d'aquest mateix blog a la pestanya AGENDA o bé personalment a l'Àrea d’Atenció al Soci. 

[Text: © Valentí González; fotos: Valentí González i Josep Nuet Badia]

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Escriu un comentari